Zorgvergoedingen bij diabetes 2019

Diabetes (suikerziekte) leidt vaak tot hogere zorgkosten. Het is daarom goed om te weten wat de basisverzekering precies vergoedt. Daarnaast zijn er extra dekkingen beschikbaar via de aanvullende zorgverzekering.

Zorgvergoedingen bij diabetes

Diabetes (suikerziekte) leidt vaak tot hogere zorgkosten. Het is daarom goed om te weten wat de basisverzekering precies vergoed. Daarnaast zijn er extra dekkingen beschikbaar via de aanvullende zorgverzekering.

Dit dossier brengt alle relevante zorgvergoedingen in kaart voor patiënten met diabetes type 1 en 2. Hierbij komt de basisverzekering én aanvullende zorgverzekering aan bod. De informatie kan je helpen een weloverwogen keuze te maken voor een ziektekostenverzekering. Bij diabetes is goede zorg en bijpassende zorgvergoeding namelijk essentieel.

Voetzorg

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun voeten. Dit is een van de meest vervelende complicaties en noemt men ook wel de ‘diabetische voet’. Screening en goede voetzorg kan bestaande problemen aanpakken en nieuwe problemen voorkomen.

Basisverzekering
Mensen met een risico op voetproblemen hebben recht op voetzorg, bijvoorbeeld van een podotherapeut/ of Medisch pedicure. Maar eerst moet het risico op voetproblemen worden vastgesteld. Dit gebeurt aan de hand van de zogenaamde ‘Simm’s classificatie’. Op basis van deze classificatie en een aantal andere factoren wordt een zorgprofiel bepaald. Deze wordt vastgesteld door een huisarts, podotherapeut of medisch specialist.

Zorgprofiel

Zorgprofiel 0: Geen verhoogd risico voetproblemen

Vergoeding

Geen


Eigen risico

N.v.t.

Zorgprofiel 1, 2, 3 of 4

Vergoeding

Jaarlijks voetonderzoek (screening) bij een (huis)arts of podotherapeut


Eigen risico

Er geldt geen eigen risico als het voetonderzoek wordt uitgevoerd door een huisarts, praktijkondersteuner of podotherapeut.

Zorgprofiel 2, 3 of 4

Vergoeding

Alle noodzakelijke zorg die aan de hand van een persoonlijk zorgplan wordt opgesteld. Hieronder valt bijvoorbeeld behandeling van ulcussen (huidzweren), frequente controles en podotherapie.


Eigen risico

Er geldt geen eigen risico als de zorg wordt uitgevoerd door een huisarts, praktijkondersteuner, podotherapeut of pedicure die werkt onder een podotherapeut

* Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer zorg je nodig hebt (en krijgt)

Een podotherapeut kan de voetbehandeling uitbesteden aan een gediplomeerde medisch pedicure waarmee hij/zij afspraken heeft gemaakt. De podotherapeut blijft in dit geval altijd de hoofdbehandelaar.

Let op!

Het is belangrijk dat de medisch pedicure
  • Staat ingeschreven bij een bekende organisatie, zoals het kwaliteitsregister voor Pedicures (van stichting ProCert), het Register Paramedische Voetzorg of het Kwaliteitsregister Medisch Voetzorgverleners van KABIZ in samenwerking met de NMMV.
  • Gekwalificeerd is voor voetverzorging van diabetici.

Aanvullende verzekering
Vanuit de aanvullende verzekering zijn er vergoedingsmogelijkheden voor voetzorg van diabetici die geen recht hebben op voetzorg uit de basisverzekering. Dit geldt voor patiënten met zorgprofiel 1. Bij hen is er sprake van verlies van gevoel of een doorbloedingsstoornis.

De mate van vergoeding en bijkomende voorwaarden hangen af van de zorgverzekeraar en het gekozen pakket. Doorgaans is de vergoeding te gebruiken voor:
  • Podotherapie.
  • Voetverzorging en behandeling aan huid- en nagelaandoeningen ter vermindering van pijnklachten.
  • Voetbehandelingen/verzorging om voetwonden te voorkomen.
Let op: cosmetische pedicure wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Raadpleeg de polisvoorwaarden van je aanvullende zorgverzekering of neem contact op met de zorgverzekeraar voor de exacte regels rondom jouw vergoeding.

Lidmaatschap patiëntenvereniging

Door lid te worden van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) ontvang je ervaringsdeskundige tips en betrouwbare informatie over (zorg bij) diabetes. Dat kan je leven als diabetespatiënt

Tip: aftrekbare zorgkosten

Sommige kosten die je in verband met diabetes maakt, zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Door deze kosten op te voeren, hoef je minder belasting te betalen.

De onderstaande kosten zijn aftrekbaar:
  • Vervoerskosten: met het openbaar vervoer, taxi of auto naar een arts of behandelaar
  • Premie voor een insulinepompverzekering
  • Medicijnen en hulpmiddelen
  • Dieetkosten (die staan op de dieetlijst)
Let op: alleen kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering zijn fiscaal aftrekbaar.

Bronnen

Voetproblemen bij diabetes? Lees de Richtlijn diabetische voet

Vanaf vandaag kunnen mensen met diabetes de patiëntenversie van de Richtlijn diabetische voet gebruiken om voetproblemen bij diabetes te voorkomen, te herkennen en te behandelen.

1 op de 4 mensen met diabetes krijgt te maken met voetproblemen, ook wel de diabetische voet genoemd. Desondanks zijn deze voetproblemen goed te voorkomen en te behandelen, om zo ernstige gevolgen (zoals amputaties) voor te zijn.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op